HLZ HRVATSKO DRUŠTVO ZA HITNU MEDICINU

Drage kolegice i kolege,

U ovoj teškoj novonastaloj pandemiji izazvanoj  COVID-19 virusom, često se nalazimo u nepredvidljivim situacijama koje ranije nisu bili dio našeg djelokruga rada. Mi koji se bavimo hitnom medicinom nalazimo se na prvoj crti procjene i liječenja bolesnika, te nastojimo, kao uvijek, svojim znanjem i vještinama učiniti najbolje moguće. Na nama leži odgovornost za zdravlje svakog pojedinog bolesnika, ali i odgovornost za zdravlje naših kolega, ostalih zdravstvenih radnika te populacije u cjelini.  Naravno, kao i inače u životu, često okolnosti našeg rada nisu idealne i pred nama se nađu prepreke koje nam dodatno otežavaju rad. Usprkos svemu, poznavajući liječnike „hitnjake“, ne sumnjamo da ćemo prevladati i ovu nevolju uz što je moguće manje nastradalih, te izaći iz nje kao pobjednici.

Sretno svima, i čuvajte se!

Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, jer se time smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem.

Preporuča se zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim djelatnicima da pružanje usluga zdravstvenog turizma (pružanje zdravstvenih usluga osobama koje dolaze izvan Hrvatske, primjerice dentalne usluge, lječilišne usluge i dr.) osobama koje dolaze iz zahvaćenih područja odgode u narednih mjesec dana kako bi se spriječio rizik mogućeg širenja COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2) iz zahvaćenih područja.

Predsjednica HLZ – Hrvatskog društva za hitnu medicinu prof.prim.dr.sc. Višnja Nesek Adam sudjelovala je kao predavač na Okruglom stolu: Primjena VTE protokola u praksi, a na kojem su predstavljene novosti u postupniku primjene rivaroksabana u izvanbolničkom liječenju venskih tromboembolizama.

Molimo vas, ukoliko ste zainteresirani za prijekongresne tečajeve, (Ultrazvuk vena donjih ekstermiteta, Regionalna anestezija u hitnoj medicini i Hitna stanja u pedijatriji)  koji će se odvijati prilikom 5. Kongresa hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem - Vodice 01. do 04. travnja 2020. godine, prijavite se što ranije, a najkasnije 19. veljače 2020. radi prostorne i vremenske organizacije samih tečajeva.

Na izbornoj skupštini HLZ - Hrvatskoga društva za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite, u Zagrebu 17. prosinca 2019. godine, predsjednica našeg društva izv.prof.prim.dr.sc. Višnja Nesek Adam kao pozvani predavač održala je predavanje pod naslovom „Znanstvena djelatnost, kvaliteta skrbi i sigurnost pacijenta u području hitne medicinske službe?“. Svojim predavanjem profesorica je pridonijela podizanju svijesti o mogućnostima i uvjetima rada u hitnoj medicini.

© 2018 HLZ Hrvatsko društvo za hitnu medicinu
WEB DIZAJN / iDEAL MEDIA