HLZ HRVATSKO DRUŠTVO ZA HITNU MEDICINU

Svečano proslavljeno 30 god HLZ- Hrvatskog društva za hitnu medicinu

SVEČANA OBLJETNICA HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Tri desetljeća Hrvatskog društva za hitnu medicinu

U svijetu koji se svakodnevno mijenja hitna medicina u Republici Hrvatskoj doživjela je velike promjene, a o tome kakva je bila nekad, kakva je danas i kakva će biti sutra bilo je govora na svečanosti obilježavanja 30 godina djelovanja Hrvatskog društva za hitnu medicinu, osnovanog u okviru Hrvatskog liječničkog zbora. Obilježavanje je održano u petak, 1. listopada 2021. godine, u hotelu Aristos Zagreb, Cebini 33, u 9 sati.

Tom prigodom je predstavljena monografija „HLZ- Hrvatsko društvo za hitnu medicinu od osnutka do danas“, koja daje pregled 30 godina uspješnog djelovanja Hrvatskog društva za hitnu medicinu. O radu Društva govorili su autorice monografije prof. prim. dr. sc. Višnja Nesek Adam, dr. med. prim. dr. sc. Ingrid Bošan-Kilibarda te recenzent prof. dr. sc. Hrvoje Pintarić. Svečanom skupu obratito se i prof.dr.sc. Ivan Gornik, dr.med u ime Hrvatskog liječničkog zbora. Nakon predstavljanja monografije, održan je i stručni dio simpozija pod nazivom ABCDE- spriječimo neželjene ishode.

Iako je Hrvatsko društvo za hitnu medicinu osnovano 1990. godine, godišnjica se obilježila tek ove godine budući da su 2020. godine zbog pandemije Covida-19 bila otkazana sva javna okupljanja. Tijekom protekla tri desetljeća Hrvatsko je društvo za hitnu medicinu bilo izuzetno aktivno. Organizirani su brojni kongresi, tečajevi, radionice, seminari, simpoziji, a po važnosti za ovu granu medicine posebno se ističe pokretanje specijalizacije iz hitne medicine, što je od osnivanja Društva bio jedan od najznačajnijih ciljeva usmjerenih prema unapređenju struke. Prema propisanom programu specijalizacije uvedenom 2009. godine započinje specijalističko usavršavanje specijalizanata Hitne medicine. Godine 2017. dobivamo prvog specijalistu Hitne medicine.

U posljednjih 30 godina hitna medicina kao struka izrazito je napredovala i danas se može pohvaliti puno boljim načinima liječenja u različitim hitnim stanjima. Hitnu medicinu odlikuju brzina, multidisciplinarnost, sposobnost donošenja odluka i spremnost na preuzimanje odgovornosti u iznimno kratkom vremenu. To je struka u kojoj nema predaha, posao za kojeg se unaprijed ne može napraviti plan, ali i posao o kojem se rijetko i nedovoljno govori. U povodu obilježavanja prva tri desetljeća djelovanja Hrvatsko društva za hitnu medicinu s ponosom ističemo da svake godine raste broj mladih liječnika koji žele specijalizirati upravo ovu granu, koja u sebi objedinjuje znanja iz različitih medicinskih struka. 

https://www.vecernji.hr/zagreb/svevremenski-heroji-iz-sjene-hrvatsko-drustvo-za-hitnu-medicinu-proslavilo-30-rodendan-1527538 

https://www.mreza.tv/vijesti/

 

Predsjednica  HLZ-HDHM

Prof.prim.dr.sc. Višnja Nesek Adam, dr.med.

© 2018 HLZ Hrvatsko društvo za hitnu medicinu
WEB DIZAJN / iDEAL MEDIA